< Tilbage
Alt du skal vide om SMS-lovgivning

SMS-lovgivning – derfor, er ét ja altafgørende!

20

.

Apr

2021

0 min læsetid

Har du fulgt med i den offentlige debat det seneste år, bør du slet ikke være i tvivl om vigtigheden af et samtykke. Dette gælder også i forbindelse med udsendelse af markedsføring via SMS.

Selvom det for mange kommer helt naturligt, at der skal gives samtykke til at sende markedsføring til potentielle kunder, hvad end det er nyhedsbrev eller SMS, var der alene i perioden fra januar til august 2019 fire virksomheder i Danmark, der blev anmeldt for brud på markedsføringsloven. Årsagen var mere end 70 anmeldelser om spam, fordi virksomheden havde sendt nyhedsbreve og SMS-markedsføring uden samtykke. Udfaldet af sagen blev, at alle fire virksomheder har modtaget administrative bøder på mere end 10.000 kr. hver.

Hvad vi gerne vil nå frem til er, at det ikke kan betale sig at tage en genvej. I stedet vil vi bruge dette blogindlæg på at informere dig om lovgivning for markedsføring via SMS, og hvordan du får et samtykke.

Hvorfor skal jeg have samtykke til at sende SMS-markedsføring?

Med et samtykke kan du lovligt sende tilbud og nyheder via SMS. Dette sikrer dig også, at de kunder, du sender marketingrelateret indhold til, har taget et aktivt valg om at modtage nyheder fra din virksomhed. En person, der har sagt ja til at modtage marketingrelateret indhold fra dig, har også stor sandsynlighed for at blive en kunde og har derfor større værdi for dig end en, der ikke har sagt ja.

Uden samtykke kan du i værste tilfælde blive anmeldt til Forbrugerombudsmanden for spam, og det kan være en dyr affære samt koste dig dit gode ry.

Forbrugerombudsmanden har lavet en særlig lovgivning for SMS-markedsføring, der kort og godt handler om, at udsendt markedsføring uden samtykke vil blive kvalificeret som spam. Derfor er et ja afgørende!

”Et samtykke skal derfor ikke ses som en forhindring, men en hjælp til dig, så du kan finde frem til potentielle kunder, og ikke brænde markedsføringsbudgettet af på kolde leads. Det er ren win-win.”

Hvordan får jeg samtykke?

Hvordan du skal bede om samtykke til at sende marketingsrelateret indhold på SMS, afhænger af den målgruppe du vil sende til:

  • Nye interessenter, der kan blive fremtidige kunder.
  • Eksisterende kunder eller interessenter, der allerede modtager dit nyhedsbrev.

Før vi kommer med forslag til hvordan du får samtykke, vil vi gerne adressere en bekymring, som mange af vores kunder har haft, og du måske har.

Oftest oplever vi, at vores kunder er i tvivl om, hvordan de skal spørge deres kunder og interessenter efter deres telefonnummer. Dette er en ganske normal tvivl, da SMS til stadighed opfattes som en personlig kanal, hvor der oftest kommunikeres med familie eller andre vigtige personer. Dette skal dog ikke afskrække dig, og her er nogle af grundende til hvorfor:

  • I 2021 er SMS rykket fire pladser op til en syvendeplads blandt forbrugernes foretrukne kommunikationskanaler.
  • 72% af danske marketingfolk benytter sig i 2021 af SMS i deres marketingsportefølje.
  • Forbrugere foretrækker personlige budskaber og tilbud og er mindre afskrækkede fra at opgive deres mobilnummer.

Desuden kan det, i langt de fleste tilfælde, betale sig at have SMS koblet til sin markedsføring. Dette er på grund af den store volumen, der er på e-mail marketing. Blot tænk over hvor mange e-mails der hver dag lander i din indbakke. Hvor mange læser du? Og hvor mange sletter du med det samme, uden at åbne e-mailen? Hertil vil vi belyse at op til 90% af alle udsendte e-mails ender i spamfilteret, og det kan SMS-beskeder ikke.

Sådan kan du bede om samtykke

Først og fremmest er det vigtigt at definere, hvem du vil kommunikere til. Er dette nye interessenter eller eksisterende kunder?

For nye interessenter, der potentielt kan blive fremtidige kunder, har du flere muligheder for at få deres oplysninger og samtidig få samtykke. Dette kan være ved at benytte lead ads på sociale medier, have en pop up eller gamification på din hjemmeside. Tænk over hvem din målgruppe er, og hvor de befinder sig, så du kan møde dem med paraderne sænket.

Har du allerede en eksisterende kundeliste, f.eks. en liste med nyhedsbrevsmodtagere, kan du med fordel udsende en e-mail til din liste, om hvorvidt de ønsker at modtage SMS-beskeder fra dig. En vigtig huskeregel er, at et ja til at modtage nyheder via et nyhedsbrev ikke giver dig retten til at sende nyheder på SMS.

Driver du en webshop kan SMS-marketing være en konkurrencemæssigfordel, derfor er det vigtigt, at du har styr på hvordan du beder om samtykke, og ikke mindst hvad du må og ikke må. Lad os først og fremmest klargøre, at du aldrig må forudtage, at kunden ønsker at modtage markedsføring fra dig. Vi anbefaler derfor aldrig brug af default flueben, hvor du på forhånd har udfyldt feltet med samtykke til marketing. Dette er desuden også et brud på lovgivningen, og hvis du benytter dig af dette, kan du ikke modtage e-mærket.

Vær obs. på at hvis du arbejder hos en servicevirksomhed, er du ikke underlagt de samme regler om spam, som webshops er, og du behøver derfor ikke bede om samtykke for at sende SMS-beskeder. Men vi anbefaler at du gør det, for det er god skik.

Konklusion

Samtykke til at sende markedsføring, servicemeddelelser eller andet via SMS er supervigtigt, og ikke desto mindre på grund af GDPR-tiltagene. Har du ligeledes et ønske om at effektivisere dit salg og finde nye potentielle kundegrupper, vil vi på det kraftigste anbefale at få samtykke før du sender.

Modtager en potentiel kunde en SMS-besked fra dig, uden at have givet samtykke først, er du næsten garanteret en anmeldelse om spam og potentielt et tabt salg. Kort og godt, kan det ikke betale sig at sende marketingrelateret indhold, uden et samtykke. Det er simpelthen ineffektivt og spild af penge.

Derfor lad være at tage en smutvej. Scan dine kundegrupper og læg en valid strategi for, hvordan du vil spørge dem om samtykke til at sende SMS-beskeder.

Det har en række fordele:

  • Potentielle fremtidige kunder
  • Flere konverteringer
  • Konkurrencemæssige fordele
  • Mere for dine markedsføringskroner

Kort og godt kan det ikke betale sig at sende marketingrelateret indhold uden et samtykke. Derfor husk altid at få det.

Julie Meldgård Nielsen

Forfatter

Julie Meldgård Nielsen

Head of Marketing & Communications
Med en baggrund i marketing og virksomhedskommunikation, jonglerer Julie dagligt med ord for at skabe de inspirerende tekster, du læser her på siden.
< Tilbage

Prøv inMobile gratis i 14 dage

Du får gratis SMS-beskeder til at teste med og adgang til alle funktioner i inMobile.